ANKET
NAZİLLİ'NİN VEKİLİ SİZCE KİM OLMALI?
YAZARLAR
PİYASALAR
DOLAR
1,8245
EURO
2,3295
IMKB
57.079
HAVA DURUMU
Ankara 12 / 27 °C
İstanbul 15 / 27 °C
İzmir 13 / 27 °C
Aydın 13 / 30 °C
MAİL LİST
BURÇLAR
Burcunuzu seçin, günlük falınızı okuyun
Nöbetçi Eczaneler
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İzmir'de 'Doğalgazlı Kamyon' Tanıtımı

İzmir Kamyon ve Kamyonetçiler Odası'nın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve sonlandırdığı doğalgazlı kamyon projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.
20 Ekim 2010 / 17:14

İZMİR (İHA) - İzmir Kamyon ve Kamyonetçiler Odası'nın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve sonlandırdığı doğalgazlı kamyon projesinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Kamyoncular Odası'nın Işıkkente'teki otoparkında düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Kamyon ve Kamyonetçiler Odası Yıldırım Kaya, doğalgazla çalışan sistemi kullanan kamyonun mazotlu araçlara nazaran yüzde 40 daha tasarruflu olduğunu söyledi. Doğalgazla çalışan kamyonun ilk defa İzmir'de yapıldığını ifade eden Kaya, doğalgazla çalışarak akaryakıt maliyetlerinin azalması için yaptıkları bir çalışma olduğunu ve dönüşüm yapılan ilk kamyonun İzmirli nakliyecilere üçer gün kullanarak test etme imkanı

sağlayacaklarını söyledi. Kamyoncu esnafının test süresi zarfında akaryakıt maliyetlerini çıkaracaklarını belirten Kaya şunları kaydetti:

"Esnafımız iki ay boyunca birebir deneyerek maliyetleri tespit edecek. Sistem, bizim yaptığımız ölçümlere göre yüzde 40 civarı akaryakıt tasarrufu sağlıyor. Araçta hiçbir performans kaybı yok. Çevreci ve daha ucuz olduğu için çok hızlı gelişeceğini düşünüyoruz."

Bütün kamyonların bu sistemle doğalgazlı hale dönüştürülebileceğini kaydeden Kaya, "Mazotlu araçlar pompa ile çalıştığı için motora göre pompa alıyoruz. Her motorun kiti farklı. Tüm dizel araçlara takılabilir. Dönüştürdüğünüz araçta istenilen kilometre menzili var. Fiyatlara buna göre değişiyor. Bağladığınız depoya göre maliyeti değişiyor. Dönüşüm maliyetleri 10 bin euronun altında değil. Ayda 5 bin km yapan bir araç 8 ayda amorti eder" dedi.

Yapılacak dönüşümden sonra araçların trafikte seyretmesinin kanunen hiçbir sakıncası olmayacağını belirten Kaya, "Ruhsatta yakıt tipi kısmında CNG yazacak. Şu anda doğalgazlı hiç araba yok. Belli bir araç sayısına gelene kadar mobil istasyonlarda yakıt takviyesi yapacağız. O zaman maliyetler düşecek. Böylelikle Türkiye'nin en büyük sorunu olan kaçak mazot, yanmış yağ gibi söylentiler bitmiş olacak. Akaryakıt fiyatı 3 lira iken doğalgazın metreküp fiyatı 1.80 lira" diye konuştu.

Kamyonları doğalgaza dönüştüren proje sahibi Mustafa Yüksel ise, küresel ısınmayla birlikte bu projeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Dört yıldır bu proje ile uğraştıklarını ifade eden Yüksel, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan projenin izni alınmış durumda. İşin bürokrasi kısmı sonlandı. İnsan hayatına girmiş olan teknolojinin her türlüsü tehlike. Ehliyet sahibi insanlara yaptırıldığı zaman korkulacak bir şey yok. Kaza anında selonoid valfler gazı otomatik olarak keser. 8 aracımız 2 senedir 400 bin km

yaptı. Motorun ömrü uzar servis maliyetleri ucuzlar. Servis maliyeti 250 lirayı geçmez. Performansta kayıp söz konusu değildir" dedi.

DİĞER HABERLER
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR