'Tarıma ayrılan destek bütçesi arttırılmalı'

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, girdi maliyetleri ve enflasyonun artması sebebiyle tarıma ayrılan destek bütçesinin arttırılması gerektiğini söyledi. Anlıak, 'Çiftçilik, el emeği göz nuru bir meslektir. Ancak çiftçilik yapmak maliyetlerin pahalı olmasından ötürü zor.' dedi.

'Tarıma ayrılan destek bütçesi arttırılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de çiftçiler girdi maliyetlerindeki fahiş artışla mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor.

"ŞU AN DA ÇİFTÇİLİK YAPMAK ZOR"

Çiftçi ekip biçince hem ülkenin kazandığını hem çiftçinin kazandığını belirten Anlıak, "Tarım sektöründe ekip biçersen hem çiftçi kazanıyor, hem ülkeye döviz girdisi sağlanıyor. Ülkeye de katkısı olduğu için tarımsal destek oranlarının artması lazım. Girdi fiyatlarındaki artış, tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Girdiler pahalı olunca maliyetler de pahalı oluyor. Şu an da çiftçilik yapmak zor. Çiftçilik, el emeği göz nuru bir meslektir. Ancak çiftçilik yapmak maliyetlerin pahalı olmasından ötürü zor" dedi.

"MERALARI KULLANMAK GEREK MALİYETLER BİRAZ DAHA DÜŞSÜN"

Hayvancılık sektöründe yem fiyatlarındaki fahiş artışın, ineklerin kesilmesine neden olmasına ve süt ürünlerinin sürekli artmasına ilişkin konuşan Anlıak, "Biz bu konuda çalışmalar yapacağız. Meracılığarı genişletmemiz lazım. Doğuda ve İç Anadolu'da yaygın olan meracılık bizim burada oldukça kısıtlı. Meracılığı Ege Bölgesi'nde ve Nazillimizde de genişletmemiz lazım. Meraları kullanmak gerek ki maliyetler biraz daha düşsün. Yeterli mera alanlarımız çok. Çiftçiler ve köylüler hayvancılık yapmıyor. Artık zengin olanlar hayvancılıkla uğraşıyor. Her şey para. Bizim derhal meracılığa dönmemiz lazım. Elbette ki maliyetler pahalı. Devlet köye dönüş projeleri uyguluyor gençleri teşvik etmek için. Bu konu üzerinde devlet duruyor, eğilim yaparsak daha iyi olur. Şehirden köylere göç edip hayvancılık ve tarımla uğraşması için gençlere destek çıkarsa ülkemiz de kazanır gençler de" ifadelerini kullandı.

" HAZİRAN AYINA GİRMEMİZE YAKIN BARAJ SULARI ARTTI "

Bahar aylarının yağışlı geçtiği için çiftçinin yüzünün güldüğünü belirten Yahya Anlıak, "Kış aylarında yağış pek etkili olmadı, kurak geçti. Nisan ve Mayıs aylarında yağış güzel oldu. Barajlardaki doluluk oranları arttı. Biraz daha çiftçinin yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz döneme bakınca Mayıs ayında baraj açmışlardı sulamak için. Şuanda baraja ihtiyaç bile yok. Yatak suları dediğimiz sular kanallar, Menderes dolu kendiliğinden akıyor. 2023'ün ekim dikiminde sulamada sıkıntı olur mu diye vazgeçmesinler, bir sıkıntımız görünmüyor. Haziran ayına girmemize yakın baraj suları arttı, yağışlarımız halen devam ediyor" şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİYE VERMEK KONUSUNDA ELLERİ BONKÖR OLMALI”

Kurak olarak geçen 2022 yılında kuru incir ihracatından 246 milyar TL döviz girdisi ülkeye sağlandı. Yağışların geçtiğimiz yıla kıyasla bol olmasından ötürü kuru incir ihracatının bu yıl 1.5 kat artacağını söyleyen Anlıak, 'Bu yıl yağışların bolluğundan dolayı geçen yıla kıyasla incirden 1,5 kat bir döviz girdisi bekliyoruz. Yağışlar mahsulümüzün kalitesini olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Devletimizden bir isteğimiz var. Çiftçiye vermek konusunda elleri bonkör olmalı. Sonuçta çiftçi kazanırsa devletimize de geri dönüşü olacak, döviz girdisi sağlanacak. Kredi konusunda da destekler arttırılmalı, çiftçi eksin biçsin ve ülkemiz kazansın" dedi.

Bakmadan Geçme