Nazilli'de gencer geleneği devam ediyor

Nazilli'de 2 asırdır süren Gencer Macunu geleneği bu senede Ramazan Bayramında da devam etti. Günden güne ilgi azalsa da Gencer Macunu satıcıları geleneği sürdürmek için tezgahlarını açıyor.

Nazilli'de gencer geleneği devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nazilli’de yıllardan beri dini bayramların son gününde satışa sunulan Gencer macunu bu bayramda da pazardaki yerini aldı. Çok sayıda vatandaş, Gencer macunu almak için tezgahlara akın ederken Nazilli’de 58 yıldır Gencer macunu imal eden Çağlar Vural, bayramlarda yaklaşık 5-6 ton gencer macunu yaptıklarını belirterek bu geleneğin sadece Nazilli’ye has olduğunu kaydetti.

“GELENEKSEL TATLARINDAN UZAKLAŞTILAR”

Geleneğin gelecek yıllara aktarılmasından endişeli olduğunu ifade eden Gencer macunu imalatçısı Çağlar Vural, “Nazilli’de Gencer macunu geleneği 2 asırdan buyana devam ediyor. Bizlerde bu geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz. Gencer macunu buranın geleneksel bir tatlısı, buraya has bir şey. İki dini bayramın son günlerinde çıkarılır. Sadece bayramlarda tezgah açılır ve bir hafta tüm pazarlarda devam eder. Nazilli’de Gencer, başka yerlerde köpük helva denir. Bu macun çevre ilçelerde de yapılıyor ama Aydın’da, Denizli’de yok. Ben Nazilli’de bu işi yapanlardan biriyim. Gencer macunu yapmayı bilenler var ama imalat olarak sayılı sayıda kişiler kaldı. Bunlardan biriside bizleriz. Bu macun tamamen doğal ürünlerden yapılıyor. Organik bir tatlı olduğu için migren ve mide ağrıları başta olmak üzere pek çok hastalıklara da iyi geliyor. Çok sağlıklı ve doğal bir tatlı fakat ne yazık ki gençlerimiz bunu bilmiyor. Onlar fastfood ürünleri tüketirken kendi geleneksel tatlarından uzaklaştılar” dedi.

“NAZİLLİ HALKIMIZI SEVİNDİRİYORUZ”

Gencer geleneğinin Nazilli kurulduğundan beri devam etiğini ifade eden Hakan Gündoğan, “Geleneksel Macunu üretimini ve satışını her dini bayramlarımızın bitiminin ardından dördüncü günlerinde buradayız. Gencel pazarında Gencer macunlarımızı halkımız ile buluşturuyoruz. Bütün Nazilli halkımızı sevindiriyoruz. Bu gelenek, dedelerimizden ve atalarımızdan gelerek günümüze ulaştı. Gencer geleneği Nazilli kurulduğundan beri devam ediyor” dedi.

EŞ BULMA YERİ

Eski dönemlerde Gencerlerde genç kızlarla erkekleri buluşturur, birbirlerinden hoşlanmaları halinde tarak ve mendil alınır verilirmiş. Evliliğe ilk adımın atıldığı bu günlerin en önemli vazgeçilmesi, Gencer Macunu ve Gencer Helvası, yavaş yavaş önemini yitirmeye başladı. Ustalarında azalmasıyla Gencerlerde tezgahlarda azalmaya başladı. Zafer mahallesi, Albay Karaoğlanoğlu caddesi üzerinde artık 4-5 macun tezgahı açılıyor. Kurban ve Şeker Bayramlarının dördüncü günlerine büyük kazanlar içinde satışa sunulan, temelde üzüm suyu ve şeker içeren beyaz ve akışkan macun, artık ustaların da yetişmemesiyle tezgahlardan kaybolup gidecek.

Bakmadan Geçme